Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Τα δέκα κορυφαία Ελληνικά punk τραγούδια


01 Εκτός Ελέγχου-Ινδιάνοι

Ξεκινάω με τους μεγάλους Εκτός Ελέγχου μια μεγάλη punk μπάντα που δημιουργήθηκε στην Θεσσαλονίκη κινούνται σε ροκ ρυθμούς με ιδιαιτερό αντιεξουσιαστικό στύλ...ειναι απο τις λίγες αξιόλογες μπάντες.

02 Βανδαλούπ- Σβήστε μας απο το χάρτι σας

Και αυτοι απο την Θεσσαλονίκη δυνατές κιθάρες στίχος καθαρός πανκ παλιας κοπής σαν να ακούς τους the clash

03 Γενια του Χάους-Μπασταρδοκρατία

Για μένα παραμένει ακόμα ο απόλυτος ύμνος ενάντια στο σάπιο σύστημα που ζούμε...δεν ειναι ελευθερία δεν ειναι δημοκρατία ειναι μόνο μια Μπασταρδοκρατία, η γενιά του χάους σχηματίστηκαν το 1982  απο τρείς φίλους τον  Νίκος Βοσδογάνης κιθάρα, φωνή και στίχους, ο ξάδερφός του Νίκος Βοσδογάνης μπάσο και ο Θοδωρής Ηλιακόπουλος τύμπανα και στίχους, δημιουργούν ένα συγκρότημα με όνομα "Αντι-κουλτούρα". Το '83 αποχωρεί ο κιθαρίστας Νίκος και στη θέση του έρχεται ο Κώστας Χατζόπουλος κιθάρα, στίχους και φωνητικά και ο 'Αρης Λαμπρίδης στη φωνή. Τότε η μπάντα μετονομάζεται σε "Chaos Generation". Στις εφτά Απριλίου του '83 κάνουν ένα live μαζί με τους "Ex Humans" στο club "Σοφίτα" στην Πλάκα. Λίγο αργότερα ξαναλλάζουν το όνομά τους σε "Γενιά Του Χάους" και ο στίχος τους πολιτικοποιείται.

04-Deus Ex Machina - Even if we lose

                                                    Όσοι έχουν μεγαλώσει εξάρχεια και πήγαιναν εκεί γνωρίζουν αυτή την μεγάλη Αθηναική punk μπάντα ή οποιά έχει γράψει μεγάλη ιστορία, τους έχω δεί προσωπικά μια φορά στο γκάζι σε ενα φεστιβάλ της Βαβέλ δυνατός στίχος και παρά καθαρο αίμο punk στύλ Dead Kennedies(θυμάμαι την επική διασκευή στο California Umberalles)

05-Αρνάκια-η πτώση

                                                       Το τραγουδι "η πτώση" απο τον πρώτο δίσκο του συγκροτήματος Αρνακια, LP "Στο στόμα του λύκου". Ο καλύτερος δίσκος της μπάντας, δίσκος σταθμός για την ελληνική σκήνη, βγήκε στην πιάτσα τον χειμώνα του 93. Το συγκρότημα δεν υπάρχει πλέον και εχει στο δυναμικό του, τον υποφαινόμενο δίσκο και τον ομώνυμο στα 1999. Τον Οκτώβρη του 96, πεθαίνει ο ντράμμερ τους, Αντώνης Προτωνοτάριος αιφνιδίως απο καρδιά. Απο τότε στην ουσια η μπάντα χανει τον βηματισμό της, με αποκορύφωμα την διάλυση!

06-Ex humans-πότε ξανά χιροσίμα
                                                     Ένα απο τα καλύτερα τους τραγούδια απο μια μπάντα αρχιδάτη που πρωτοέπαιξε δυνατό punk που τότε έκανε την διαφορά...το ποτέ ξανα χιροσίμα τα χώνει στο υπάρχον τότε δίπολο Αμερικής και Ρωσίας

07 Ομίχλη- Αιώνια ζωντανοί



Ομίχλη δημιουργήθηκαν το 1995 στην Θεσσαλονίκη. Είναι Χάος/Oi-Πανκ συγκρότημα.
Κάποιοι στίχοι των Ομίχλη είναι πολιτικοποιημένοι, πολλοί μιλάνε για το ποδόσφαιρο και την ενότητα (των πανκ και των σκίνχεντ).
Το συγκρότημα έχει κυκλοφορήσει πέντε σόλο δίσκους μικρών ή αυτόνομων δισκογραφικών, καθώς τίθενται κατά της μουσικής βιομηχανίας.

08-Γκρόβερ-Σε αυτή την πόλη

                                                     Ενα επικό τραγούδι απο μια ροκ μπάντα της δεκαετίας του 80 με παλιο στυλ και γνωστό απο την συλλογή διατάραξη κοινής ησυχίας

 09 Αντίδραση-Αντίδραση

                                      Πολιτικοποιημένο στίχος κυρίως αναρχικος απο ένα συγκρότημα που ήταν απο τις τόπ μπάντες στο punk την δεκαετία του 80 με  90.

10:Ηχορύπανση-Φασίστες

Σχηματίστηκαν το 2001 στην Ξάνθη. Η αρχική σύνθεσή τους ήταν Πέτρος φωνή, Oulit μπάσο, Κώστας κιθάρα και Γιάννης τύμπανα. Το Φεβρουάριο του '02 κυκλοφορούν το πρώτο τους demo με τίτλο "Ψεύτικη Ζωή". Μετά την ολοκλήρωση του demo στα τύμπανα έρχεται ο Θοδωρής και σαν δεύτερη φωνή ο Δημήτρης. Το πρώτο τους live γίνεται στον "Αρίωνα" στην Ξάνθη το Σεπτέμβριο του '02 και αμέσως μετά στην Καβάλα. Από τη μπάντα φεύγουν οι Κώστας, Θοδωρής και Δημήτρης και έρχονται οι Διάκος κιθάρα και Μάκης τύμπανα. Το '04 κυκλοφορούν το δεύτερο demo τους με τίτλο "Οργή". Ακολουθούν συναυλίες σε Καβάλα, Δράμα, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη και Ξάνθη. Στην μπάντα έρχεται η Βασιλική σαν δεύτερη κιθάρίστας. Το Φεβρουάριο του '07 κυκλοφορούν το τρίτο τους demo με τίτλο "Βάλτε Στον Κόσμο Φωτιά".

Aυτά ειναι τα αγαπημένα μου 10 τραγούδια απο την Ελληνική underground punk σκηνή
Δεν έβαλα κάποιες γνωστές μπάντες αλλά θεωρώ ότι το punk δεν ειναι μόνο η μοικάνα και το στύλ που δυστυχώς κάποιοι προσπάθησαν να το περάσουν(απλά για να ξεχωρίσουν) το punk ειναι στάση ζωής και αλήθειας...
Στην εποχή μας δεν έχουμε και πολλούς punkides αλλά πολλούς φλώρους και δήθεν άτομα που το παίζουν υπερπατριώτες

                       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου