Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Ε όχι αυτο πάει ΠΟΛΥ


Διαπίστωσα οτι το πρώτο μου παλιο  blog με το όνομα το παιδί της πλατείας έχει γινει πλέον πορνοσαιτ με φωτογραφίες με το όνομα http://topaiditisplateias.blogspot.gr/

Δεν μπορώ να καταλάβω ποιος αρρωστημενος νούς έφτιαξε νέο ιστολόγιο με φωτογραφίες απο ηθοποιούς γυναίκες και σε στυλ penth house της κάνει ανάρτησεις με τσόντες και ξεβράκωτες.

Μάλιστα το πέτυχα στο ατσάραντο φαινεται οτι  ειναι μια καλοστημένη τρολία η απάτη που θέλει να με μπλέξει χρησιμοποιόντας το παλιο μου blog  και το brand name το παιδί της πλατείας...

Για αυτό να έχετε το νού σας, διότι οι καιροι ειναι πονηροί κάποιοι θέλουν να μας διαφθείρουν και να μας λασπολογήσουν...για φαντάσου να έχουν αναρτήσει φώτο παιδικής πορνογραφίας και να με κατηγορήσουν εμένα...

 Μπορεί να έχουν φτιάξει mail με τα προσωπικά μου στοιχεία και να στήσουν μια καλή πλεκτανη που έχει γινει ουκ λίγες φορές...οι εχθροί ξέρουν απο πόλεμο αλλά ξέρω και εγώ

Αυτές οι ύποπτες λογικές και τακτικές δεν θα περάσουν...ειμαι παλιος στο χώρο και ξέρω πως και ποιοι στήνουν τις πλεκτάνες....σύντομα θα κατέβουν οι μάσκες τους!!!




ΥΓ
Ένας γενναίος άνθρωπος δεν θα ήθελε ποτέ να χτυπήσει τον εχθρό του ύπουλα, αλλά τον προσβάλει κατά μέτωπο

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Το παιχνίδι άρχισε και πάλι στα Βαλκάνια


Το γεωστρατηγικό παιχνίδι που ξεκίνησε απο το 2007 με την συμφωνία Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρωσίας με την συμφωνια του αγωγού μπουργκάς-αλεξανδρούπολη, ηταν ασφαλώς μια μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης Καραμανλή(του κουρασμένου οπως τον έλεγαν).

Η επιτυχία αυτή όμως άνοιξε τους άσκους του αιόλου, αφού δύο χρόνια αργότερα έπεσε η κυβέρνηση Καραμανλή(ειναι γνωστό το πως και που) βγήκε η Αμερικανόφιλη κυβέρνηση Παπανδρέου και σταμάτησε τον αγωγό και ακύρωσε την συμφωνία, την ίδια λογική έπραξε και η κυβέρνηση Μπορίσωφ πριν λίγο καιρό στην Βουλγαρία...

Όμως η κυβέρνηση Μπορίσωφ έχει άσχημο τέλος αφού ξέσπασε σκάνδαλο για το θέμα της ενέργειας και ο Βουλγάρικος λαός έριξε τους αμερικανόδουλους κυβερνήτες ύστερα απο μια βδομάδα συνεχόμενων διαμαρτυρίων και απέδειξε οτι δεν παίζει το παιχνίδι των ξένων αφεντικών(εξ Αμερικής).

Σίγουρα στην Μόσχα κάποιοι θα τρίβουν τα χέρια τους διότι το παιχνίδι αρχίζει και πάλι στα Βαλκάνια, η Ελλάδα πριν λίγο καιρό έκανε συμφωνία για νέο αγωγό Τουρκίας-Αλβανίας-Ιταλίας και στην ουσία κρεμάει τους Ρώσους που τους είχε υποσχεθεί οτι θα έφτιαχνε αγωγό...οι Ρώσοι με την ευλογία της .Ε.Ε και των Η.Π.Α μένουν μέχρι στιγμής(θα δούμε για πόσο καιρο) εκτός Βαλκανίων, μια περιοχή που κάποτε οι Ρώσοι την έλεγχαν 100%(εκτός της Αμερικανόδουλης Ελλάδος).

Οι εξελίξεις στην Βουλγαρία, η πλήρη  στήριξη στην κυβέρνηση της Σερβίας, και η επιρροή των Ρώσων σε Κύπρο(μεχρι να βγεί το Δη..συ) και σε Συρία στην μεσόγειο μας δείχνει ότι το παιχνίδι άρχισε και πάλι...μέχρι στιγμής η Ρωσία στο Ελληνικό ζήτημα κρατάει μια χλιαρή στάση υπέρ της Τροίκας και της Ε.Ε για να δει τι θα γινει με το θέμα της Ελληνικής οικονομίας και καιροφυλακτεί...ειμαι σίγουρος οτι ειναι πίσω απο ορισμένες πολιτικές κινήσεις που έχουν γινει αλλα βέβαια η επιρροή της ειναι σε χαμηλό επίπεδο ακόμα...

Μακάρι να δούμε και μια προς Ανατολάς στήριξη διότι τα Βαλκάνια ανήκουν εις στην Ανατολή και ιστορικά και πολιτιστικά...

Η θέση μας ειναι προς Ανατολάς




Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Ρεμπέτικά η μουσική της μαγκιάς του Έλληνα


Σήμερα θα κάνω ενα αφιέρωμα στους ρεμπέτες και στην απλή φιλοσοφία που ειχα κάποτε οι ρεμπέτες που ηταν οι συνεχιστές των κυνικών φιλοσόφων.

Το ρεμπέτικο τραγούδι είναι το ελληνικό αστικό τραγούδι στη απαρχή του. Εξελίχθηκε μέσα από την ελληνική μουσική παράδοση, του δημοτικού τραγουδιού και των κλέφτικων από τους κατοίκους των ελληνικών πόλεων. Τα πρώτα ρεμπέτικα ακούσματα άρχισαν να σημειώνονται στην Αθήνα στις φυλακές του Μεντρεσέ το 1834 τα λεγόμενα "μουρμούρικα".

Την ίδια εκείνη εποχή οι Βαυαροί προσπαθούσαν να εισάγουν στη τότε αθηναϊκή κοινωνία τις καντρίλιες και την πόλκα. Αντίθετα στη πλατεία του Ψυρρή τα μουρμούρικα, και τα σεβνταλήτικα άρχισαν να βρίσκουν ανάπτυξη. Στις αρχές του 1900 τα ρεμπέτικα αποτελούσαν το λαϊκό τραγούδι των φτωχών συνοικιών των κυριοτέρων πόλεων. Την ίδια εποχή εμφανίζονται στον Πειραιά ως πρωτορεμπέτικα τα λεγόμενα "γιαλάδικα", που πήραν τ΄ όνομά τους από τη συχνά επαναλαμβανόμενη λέξη "γιάλα -γιάλα" ή "αμάν γιάλα" ή "γιαλελέλι".
Μετά το 1922 έγινε μίξη των τραγουδιών μ΄ εκείνα της Μικράς Ασίας και του Βοσπόρου, με έντονη την εμφάνιση του αμανετζίδικου λαϊκού τραγουδιού. Τότε εμφανίζονται και τα περισπούδαστα του είδους Καφέ Αμάν όπου το ρεμπέτικο τραγούδι άρχισε ν΄ αναπτύσσεται ευρύτατα μέχρι το 1936 όταν και απαγορεύτηκαν θεωρούμενα ως τουρκοειδή.
Σημειώνεται πως ένα χρόνο πριν το 1935, τα αμανετζίδικα είχαν απαγορευτεί στη Τουρκία θεωρούμενα ως κατάλοιπο ελληνικό μουσικό είδος.

Περίοδος της κυριαρχίας των σμυρναίικων στοιχείων

Το 1922 είναι η χρονιά της Μικρασιατικής καταστροφής την οποία ακολουθεί η αναγκαστική πλέον ανταλλαγή πληθυσμών, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης. Πολλοί μικρασιάτες εγκαθίστανται στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας φέρνοντας από εκεί τις μουσικές τους παραδόσεις.
Αυτή την περίοδο η θεματολογία του ρεμπέτικου περιλαμβάνει κυρίως ερωτικά (όπως σε όλες τις μουσικές) αλλά και μάγκικα τραγούδια (π.χ. τραγούδια της φυλακής, ναρκωτικά).


Κλασική περίοδος

Το 1932 κυκλοφορούν οι πρώτες ηχογραφήσεις τραγουδιών από τον Μάρκο Βαμβακάρη. Μέχρι το '41 εμφανίζονται οι περισσότεροι από τους κλασικούς συνθέτες και τραγουδιστές του ρεμπέτικου τραγουδιού στη δισκογραφία, όπως ο Στράτος Παγιουμτζής, ο Μπαγιαντέρας, ο Γιάννης Παπαϊωάννου, ο Απόστολος Χατζηχρήστος, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Μανώλης Χιώτης, ο Στελλάκης Περπινιάδης, η Ρόζα Εσκενάζυ και πολλοί άλλοι. Το 1936 ξεκινάει η δικτατορία του Μεταξά και επιβάλλεται λογοκρισία[
  Αναγκαστικά η δισκογραφία προσαρμόζεται και οι αναφορές σε ναρκωτικά, τεκέδες κ.λ.π. εκλείπουν από τις ηχογραφήσεις.
Με τη κήρυξη του πολέμου το 1940 γράφτηκαν αρκετά ρεμπέτικα τραγούδια για τον πόλεμο, όπως χαρακτηριστικά τέτοια ήταν "Ο Μάρκος φαντάρος" (Μ. Βαμβακάρη), "Τους Κενταύρους δεν φοβάμαι", 
"Στης Πίνδου τα βουνά", "Γλυκό νά 'ναι το βόλι", (και τα τρία του Μπαγιαντέρα), "Τον πόλεμο μας κήρυξες" (του Καρίπη), "Θα πάρω το τουφέκι μου" (του Κηρομύτη), κ.ά. Με την γερμανική κατοχής το 1941 οι τα εργοστάσια των δισκογραφικών εταιρειών κλείνουν και οι ηχογραφήσεις σταματούν έως το 1946.


Εποχή της μαζικής αποδοχής


Κορυφαία προσωπικότητα του ρεμπέτικου αναδεικνύεται αυτή την περίοδο ο Βασίλης Τσιτσάνης. Μετά την απελευθέρωση το ρεμπέτικο αρχίζει να καταξιώνεται ως λαϊκή μουσική ευρείας αποδοχής και βγαίνει από το περιθώριο. Εμφανίζονται νέοι τραγουδιστές όπως η Σωτηρία Μπέλλου και ο Πρόδρομος Τσαουσάκης. Οι περισσότεροι μελετητές θεωρούν ότι μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '50 το ρεμπέτικο, στη γνήσιά του μορφή, πεθαίνει και δίνει τη θέση του σε μια νεώτερη μορφή του ρεμπέτικου το λεγόμενο αρχοντορεμπέτικο το οποίο και άνοιξε το δρόμο της ευρύτερης πλέον αποδοχής του μουσικού είδους[4] και του μεταγενέστερου λαϊκού τραγουδιού. Γνωστοί καλλιτέχνες του είδους είναι οι: Ζακ Ιακωβίδης, Κώστας Καπνίσης, Tάκης Mωράκης, Γιώργος Μουζάκης και άλλοι.
Στη δεκαετία του '60, αρχίζει η εποχή της 'πρώτης αναβίωσης' του ρεμπέτικου, όπου και επανηχογραφούνται παλαιότερες επιτυχίες και εκδίδονται μελέτες πάνω στο θέμα και ανθολογίες τραγουδιών, από συγγραφείς όπως ο Ηλίας Πετρόπουλος και ο Ντίνος Χριστιανόπουλος,βιογραφίες ρεμπετών, ενώ γίνονται και αρκετές νέες ηχογραφήσεις (την πρώτη "μελέτη" όμως έχει παρουσιάσει ο Μάνος Χατζιδάκις ήδη μετά την κατοχή).
 Όμως από το 1944 ο Νίκος Σκαλκώτας θα εισάγει τη ρεμπέτικη μουσική στην Ελληνική συμφωνική δημιουργία: πρόκειται για το κονσέρτο για δύο βιολιά όπου εντάσσει, στο δεύτερό του μέρος, το Θα πάω εκεί στην Αραπιά του Βασίλη Τσιτσάνη. Τον επόμενο χρόνο ο συνθέτης Γιάννης Α. Παπαϊωάννου θα χρησιμοποιήσει σε δικό του συμφωνικό έργο, τον ΄΄Βασίλη Αρβανίτη,΄΄ ένα ζεϊμπέκικο


Μουσικά όργανα
Τα βασικά όργανα του ρεμπέτικου τραγουδιού της κλασικής περιόδου είναι το μπουζούκι η κιθάρα ο τζουράς αλλά και ο μπαγλαμάς. Χρησιμοποιούνται επίσης το ακορντεόν, το βιολί, το πιάνο, και ως κρουστά τα κουτάλια, τα ζίλια. Στις παλαιότερες ηχογραφήσεις, πιο κοντά στη δημοτική ή στην ανατολική παράδοση, ακούγονται σαντουροβιόλια (σαντούρι και βιολί), κανονάκι και ούτι. Ορισμένες φορές ακούγεται κάτι σαν ήχος γυαλιού. Πρόκειται για τον ήχο που παράγεται από το χτύπημα ενός κομπολογιού σε ένα ποτήρι, γνωστό και ως ποτηροκομπολόγι. Στις παρέες και στις ταβέρνες συνήθιζαν να συνοδεύουν τους μουσικούς με αυτόν τον τρόπο, συνήθεια που πέρασε και σε κάποιες ηχογραφήσεις. Σημειώνεται ότι στις ταβέρνες του Γυθείου μέχρι τη δεκαετία του 1980 προς ενίσχυση του ήχου ενός μπουζουκιού οι θαμώνες χρησιμοποιούσαν μεταλλικές ή γυάλινες κανάτες που έβαζαν μέσα μαχαιροπήρουνα, τις οποίες και ανακινούσαν ρυθμικά.



Θεματολογία
Η θεματολογία των ρεμπέτικων τραγουδιών κινείται σε χώρους συνηθισμένους σε κάθε είδος μουσικής, π.χ. έρωτας, αλλά και στο χώρο της μαγκιάς. Αρχικά κυριαρχούσε το ερωτικό στοιχείο και η θεματολογία ναρκωτικά - φυλακή - παρανομία. Σταδιακά και με την εξάπλωση του ρεμπέτικου σε ευρέτερες μάζες η τα μάγκικα τραγούδια πέρασαν στο περιθώριο, και αναδεικνύονται πολλά κοινωνικά θέματα χωρίς βέβαια να χάσει τη πρωτοκαθεδρία του ο έρωτας.
Έχουν γραφτεί ρεμπέτικα τραγούδια για θέματα όπως ο έρωτας, τα ναρκωτικά (χασίς, κοκαΐνη κ.α.) και οι τεκέδες, η φυλακή, για συγγενικά πρόσωπα (π.χ. η μητέρα), ο θάνατος, η ξενιτιά, σατιρικά, για τον στρατό και τον πόλεμο, για «μικρά» θέματα της καθημερινής ζωής, για εξωτικούς τόπους, για την φτώχεια, για πρόσωπα, για την εργασία, την ασθένεια, την πορνεία, για τις μικρές λύπες και καημούς των ανθρώπων, και άλλα.
Ειδικότερα για τους ρεμπέτες χαρακτηριστικοί υπήρξαν οι "αισιόδοξοι" στίχοι δύο κλασικών ρεμπέτικων τραγουσιών:

Όλοι οι ρεμπέτες του ντουνιά εμένα μ΄ αγαπούνε,
μόλις θα μ΄ αντικρύσουνε θυσία θα γενούνε. (στίχοι, σύνθεση Μ. Βαμβακάρη)
--------------------------------------------------------------------
Εβίβα ρεμπέτες εβίβα παιδιά, μες΄ τη ρεμπέτικη τούτη βραδιά.
Παίξε μπουζούκι μου κι όχι πολλά, λίγα χρόνια και καλά. (στίχοι σύνθεση Απ. Καλδάρα)

 

                                             Αφιερωμένη η ανάρτηση σε ορισμένα αλάνια φίλους μου και σε όσους περνάν ζόρικά και δεν το βάζουν κάτω!!!

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Στην πλατεία θα δωθούν οι μάχες


Όπως γνωρίζεται πλέον το θέμα της οικονομικής κρίσης και της όλης πολιτικής που ασκείται θα δημιουργήσει νέα δεδομένα, απο εδώ και πέρα το φίδι έχει βγεί απο το χρυσό του αυγό και δαγκώνει...

Έλεγα πριν χρόνια και με ειχαν κατηγορήσει για αυτό  ότι το μέλλον θα έχει ξηρασία και εντάσεις...κάποιοι με χλεύσαν και κάποιοι με στοχοποιήσαν, στα αρχίδια μου όμως ειμαι εδώ και μιλάω σε εσάς που ξέρω οτι κατα βάθος με ζηλεύεται...διότι ποτέ δεν μπαίνω στα δόγματα σας, ποτέ δεν θα ήθελα να γίνω σύντροφος με την έννοια που την έχει δώσει...τώρα εδώ στην μικρή μας την πλατεία θα δωθούν οι νέες μάχες και αυτές δεν θα ειναι πολιτικές και ιδεολογικές όπως μας δείχνουν οι καιροί!!!

Οι μάχες πλέον θα ειναι για την δημοκρατία και για την ελευθερία έκφρασης, για να μπορείς να εκφράζεις ανοιχτά το δικαιώμα της γνώμης σου...ένα πράγμα που σήμερα στο Ελλαδιστάν ειναι δύσκολο διότι ενοχλεί να πείς αυτό που θέλεις...σε στοχοποιούν, σε φακελώνουν και σε υβρίζουν.

Μα θα μου πεις...πάρε μια ξεκάθερη θέση για τους Εθνικιστές που ανεβαίνουν και για τους μπάχαλους...δεν με ενδιαφέρουν αυτοί που κάνουν φασαρία ειναι γνωστό ότι εφόσον στερείς το μέλλον ενός μικροαστού θα γινει φονική μηχανή(το εχει πει και ο Κάρολος Μάρξ) και τότε θα ειναι αργά να ψάξεις για τις πιθανές αιτίες...το γεγονός θα μιλάει απο μόνο του.

Η κατάσταση μοιάζει με έναν  καρκίνο όποιος  έχει μεταλλαχθεί και μολύνει τα πιο παραγωγικά όργανα της Ελληνικής κοινωνίας εδώ και χρόνια και τώρα η θεραπεία που δίνεις ειναι μια τρύπα στο νερό...εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα να έχουμε ακραίες καταστάσεις!!!

Ειναι φυσιολογικό όλο το γεγονός και εσύ που μένεις έκθαμβός και απορημένος πως φτάσαμε ως εδώ εισαι ο χειρότερος γιατί ξέρεις την αλήθεια και απλά βγάζεις τον σκασμό η πηγαινεις μαζί με τον σωρό που σου πλασσάρει την ευκολή λύση η μάχεσαι και αυτό μπορεί να σου στοιχίσει...αλλά η μάχη πρέπει να δωθεί αν θέλουμε ενα καλύτερο κόσμο και ας στεναχωρείς ορισμένους συντρόφους!!!
 

Αφιερωμένο το τραγούδι σε όσους σκέφτονται λίγο διαφορετικά απο την παρακμή !!!